Halı temizliği nasıl yapılır sorusu özellikle ev hanımlarının evde halı yıkama yapmak istemeleri sebebiyle sordukları soruların başında gelir. Sürekli temasta bulunduğumuz evimizdeki halılar kiri ve tozu direkt olarak çekerler. Devamlı olarak süpürsek bile birçok leke geçmez. Özellikle evcil hayvanınız varsa onun tüyleri halılara yapışır. Veyahut çay, kahve gibi sıvılar dökülmüşse halı temizliği çok daha önemli hale gelir. Çünkü toza alerjiniz varsa veya astım gibi rahatsızlıklarınız varsa mutlaka rutin yıkama yapmalısınız.
Bu sebeple rutin bir temizlik gerektiren halı yıkama evde pratik bir şekilde nasıl yapılır bunları püf noktalarıyla birlikte aktaracağız.
Halılarınızı Süpürün
İlk yapmanız gereken halılarınızı güzelce süpürmektir. Bazıları bu aşamayı atlar ve direkt halı yıkamaya geçer. Fakat yıkama aşamasına geçmeden önce halıların kaba tozlarının gitmesi gerekir. Özellikle saç, tüy veya kırıntıların olabildiğince azaltılması gerekir. Bu halı yıkamanın daha etkili olması noktasında önemlidir.
Halı Temizliği, Lekeleri Temizlemek
Halınızda bulunan lekelerle işleme başlayabiliriz. Bunun için halı temizliğinde ne kullanılır sorusu önemlidir. Bunun için birkaç doğal yöntem tavsiyesinde bulunabiliriz. Bunlardan bazıları; karbonat, ağartıcı içermeyen deterjan ve şampuandır.
Halı temizliği karbonat ile yapılacaksa su ile karbonatı macun kıvamına getirin. Orta yumuşaklığa sahip bir fırçayı karışıma batırın. Ardından lekelerin üzerine hafifçe bastırın. 10 dakika bekletin ve sonra duru su ile yıkayın.
Halı temizliği için deterjan kullanmak istiyorsanız, ılık bir suya biraz deterjan damlatın ve lekeye bastırın. Daha sonra yine bu bölgeyi yıkayın.
Şampuan ile halı yıkamak isteyenler, bu yöntemi halının küçük bir bölümünde önceden denemelidir. Şampuanın kullanım talimatlarına mutlaka bakın. Eğer bir sıkıntı olmadıysa şampuanla suyu karıştırarak çok fazla bastırmadan bir sünger yardımıyla temizleyebilirsiniz.
Ayrıca halılar için özel üretilmiş şampuanlar da vardır. Eğer halı temizleme makinesi varsa, bu şampuanla birlikte kolay bir şekilde yıkamanız mümkündür.
Halıyı Nemli Bırakmıyoruz
Halının nemli kalması bakterilerin üremesine neden olur. Çünkü bakteriler nemli ortamlarda üreme gösterirler. Bu sebeple duru bir bezle halıyı tekrar silmeniz gerekiyor. Halıyı duru bir bez ile temizledikten sonra halıları havalandırmanız gerekir.
Halıyı havalandırırken direkt güneş ile temas etmemesine özen gösterin. Çünkü bu durum halının renginin solmasına sebep olabilir. Bu işlemi halınız kuruyana kadar bekletin.
Tekrar Halıyı Süpürün
Artık halınız kurudu ve fazla nemi gitti. Bu noktada son işlemimiz halıyı yeniden süpürmektir. Bu adımla birlikte halılarınız tertemiz olduğuna şahit olacaksınız.
Halı Temizliği Püf Noktaları
- Halı temizliği yaparken kesinlikle sert fırçalar kullanmaktan kaçının.
- Leke çıkarma işlemi esnasında sürtme işlemi lekelerin daha çok halıya nüfuz etmesine sebep olabilir. Bunun için lekeye uygun bir halı temizleme deterjanını bastırarak temizlemek yeterlidir.
- Halınızda kötü koku varsa, bunu gidermek için üzerine karbonat serpin. 1 saat bekletin ve elektrikli süpürge ile bu tozları çekin.
Halı temizliği nasıl yapılır? sorusunu püf noktalarıyla birlikte sizlere aktardık.
Eğer halınız açık renkli ise temizliği zor ve inatçı lekeler varsa bununla başa çıkmakta zorlanıyorsanız, halı temizleme hizmeti almanızda fayda var.
Profesyonel ekipler halınızı etkin, pratik ve zahmetsiz bir şekilde temizler.